ABC warzywa

Jarmuż to warzywo, którego wartości odżywcze i właściwości zdrowotne były cenione już w starożytności. W Polsce wciąż służy bardziej do ozdabiania półmisków niż do jedzenia, chociaż zapobiega nowotworom i chorobom serca. Zarazem ma też ciemną stronę i niektórzy muszą na niego uważać. Jak przyrządzać jarmuż? Wypróbuj nasze przepisy.
Te małe, niepozorne warzywa mają mało kalorii, a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć je do diety, szczególnie nadciśnieniowcy. Do tego rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, więc wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Współczesna fitoterapia poleca rzodkiewki także na niestrawność i pobudzenie apetytu. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka, ile ma kalorii oraz w jakie wartości odżywcze jest bogata.
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Nawet te osoby, które nie lubią specyficznego zapachu czosnku, nie mogą mu odmówić niezwykłych właściwości. Ile dziennie można jeść czosnku?
Rzeżucha ma właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Jest źródłem potrzebnych naszemu organizmowi witamin - zwłaszcza witaminy C - i mikroelementów. Dawniej rzeżucha stosowana była przy owrzodzeniach skóry i pasożytach jelit, ponadto dezynfekowano nią jamę ustną i przewód pokarmowy. Jak posiać rzeżuchę i jak ją wykorzystać?
Buraki są dostępne przez cały rok, a do tego wyjątkowo wartościowe. Zawierają barwnik, czyli betaninę, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe, obniża także poziom złego cholesterolu. Cennym składnikiem buraka jest również betaina - pochodna aminokwasu glicyny - która ma znaczenie w profilaktyce miażdżycy.
Parszywa (brudna) dwunastka to lista najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców, publikowana co roku przez amerykańską organizację EWG. Budzi ona nie lada sensację, jednak okazuje się, że ranking nie jest przygotowany rzetelnie i powinniśmy do niego podchodzić sceptycznie.
Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sprawdź, jakie właściwości odżywcze i zdrowotne posiadają brokuły.
Rukola znana u nas była przed wojną jako rukiew siewna. W ostatnich latach triumfalnie wróciła na stoły jako rukola. Tak nazywają ją Włosi, którzy bez tego warzywa nie mogą się obejść. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma rukola, jak ją kupować i jak jeść.
Karczochy mają liczne właściwości i wartości odżywcze, dlatego warto włączyć je do diety. Karczochy bardzo się ceni ze względu na zawartość cynaryny i inuliny, czyli substancji, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i stymulują procesy metaboliczne. W związku z tym karczochy stanowią jeden z lepszych, naturalnych preparatów na odchudzanie. Jednak to niejedyne prozdrowotne właściwości tego warzywa. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze i odżywcze posiadają karczochy oraz jak je jeść!
Topinambur (słonecznik bulwiasty) to roślina, która ma wyjątkowe właściwości. Można ją stosować w przypadku zaburzeń trawiennych i sercowo-naczyniowych. Jest także sprawdzonym sposobem na odchudzanie. Ponadto, dzięki obecności inuliny, zalecana jest diabetykom, w celu obniżenia poziomu glukozy we krwi. Jakie jeszcze właściwości ma topinambur?
Seler to dla wielu podstawa wielu diet odchudzających i oczyszczających. Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól. Za to seler naciowy świetnie sprawdza się jako składnik różnego rodzaju sałatek. Wszystkie warzywa mają mało kalorii, lecz seler wiedzie tu prym. Jakie jeszcze właściwości ma seler naciowy?
Por to warzywo, które - ze względu na swoje właściwości lecznicze - znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Współczesna fitoterapia poleca stosowanie pora na anemię, bóle reumatyczne, a także - w postaci syropu - na kaszel u dzieci. Jednak nie wszyscy mogą się przekonać o prozdrowotnym działaniu pora. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości odżywcze ma por i jakie są przeciwwskazania do jego stosowania.