Mięso
Od lat słyszymy, że mięso jest rakotwórcze, a tymczasem japońscy badacze dowodzą czegoś zupełnie przeciwnego. Nie cieszcie się jednak mięsożercy przedwcześnie. Dobre, antynowotworowe białko znaleziono w różnych produktach, a wyniki badań nie przeczą wcześniejszym analizom.
Nuggetsy obok burgerów to jeden z flagowych produktów popularnej sieci fast foodów. Szczególnie często sięgają po nie dzieci. Dorośli też nie widzą w tym nic złego, zakładając, że podają dziecku smażonego kurczaka. Okazuje się jednak, że tego typu produkt ma w sobie znacznie mniej mięsa, niż można przypuszczać.
Zraziki drobiowe to danie, które doskonale łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania. Prezentują się one jako delikatne roladki z drobiu, starannie zawijane, aby w ich wnętrzu zmieścić bogaty i smakowity farsz.
Parówki to krótkie, cienkie kiełbaski z mielonego mięsa, choć podobno ich w składzie można znaleźć nawet papier toaletowy. Z tego powodu wiele osób zastanawia się, czy parówki są zdrowe. Jakie jest skład parówek? Ile mają kalorii? Czy warto podawać je dzieciom? Jak wybrać w sklepie parówki dobrej jakości? Których lepiej unikać?
Smalec gęsi to tłuszcz, który znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni. Powszechnie uważa się, że smalec gęsi jest zdrowy. Stosuje się go jako środek na kaszel, zapalenie oskrzeli, a nawet na twarz, na zmarszczki. Ma też inne właściwości zdrowotne, np. obniża poziom cholesterolu. Czy smalec z gęsi jest zdrowy? Gdzie kupić gęsi smalec i jaka jest jego cena?
Kto z nas wie, jak smakuje gęsina? No właśnie, wiemy tylko, że to tłuste, więc niezdrowe mięso. A przecież polska gęś owsiana to arystokracja wśród drobiu. Doceniają ją zagraniczni smakosze. Warto, by i na naszych stołach pojawiła się od czasu do czasu. Polską tradycją jest gęś pieczona z jabłkami. Jak jeszcze można podawać podawać gęsinę?
Szynka uświetniała staropolskie uczty wielkanocne. Wciąż pozostaje tradycyjną wędliną na polskim stole, choć daleko jej do dawnej okazałości i smaku. Na co należy zwrócić uwagę, kupując szynkę? Może zrobić ją samemu w domu? Jakie wartości odżywcze ma szynka? Czy szynka jest zdrowa?
Biała kiełbasa może być pieczona, jednak na wielkanocnym stole pojawia się biała kiełbasa gotowana, a w zasadzie parzona. Ile czasu gotować białą kiełbasę? Jak przyrządzić białą kiełbasę, żeby była krucha i soczysta? Sprawdź, ile kcal ma biała kiełbasa, czy jest zdrowa i jak wybrać białą kiełbasę dobrej jakości.
Schab pieczony, schabowe roladki i kotlety są bardzo popularne w polskiej kuchni. Lubiany jest również schab ze śliwką, w sosie, duszony czy gotowany. Schab i schabowe mają liczne wartości odżywcze - są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B i niektórych minerałów. Mają też stosunkowo niewiele kalorii. Sprawdź, jakie witaminy i składniki mineralne zawierają schab i schabowe.
Lista zalet mięsa z indyka jest długa. Dietetycy chwalą je za wartości odżywcze - chude mięso i bogactwo związków mineralnych oraz witamin. Kucharze cenią indyka za to, że można z niego przyrządzić potrawy w niezliczonych wersjach smakowych. Indyk to jednak mięso dość wymagające - łatwo je przesuszyć, zwłaszcza piersi. Jak piec i smażyć indyka, by był soczysty?
Piersi z kurczaka, które kupujemy w sklepach, w świetle prawa są wolne od antybiotyków i hormonów. Mięso z kurczaka, a także podroby to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, że jesz zdrowego kurczaka, wybieraj piersi z kurczaka z certyfikatami lub kurczaka zagrodowego.
Mięso zawiera dużo niezdrowego tłuszczu, ale jednocześnie jest świetnym źródłem cennego białka i żelaza. Warto je jadać, ale nie każde - lepiej wybierać kurczaka, indyka albo cielęcinę, a z wieprzowiny i wołowiny zrezygnować. W nadmiarze czerwone mięso może doprowadzić do zawału serca, nowotworów, RZS i cukrzycy.
Kotlety mielone są jednym z najbardziej popularnych polskich dań. Jednak mało kto wie, jakie wartości odżywcze mają kotlety mielone i ile mają kalorii. Sprawdź, jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone - to z indyka, a może wieprzowe czy wołowe - i czy kotlety mielone są zdrowe?
Wątróbka drobiowa to mięso, którego wartości odżywcze nie są często doceniane - na jej widok krzywią się zwłaszcza dzieci. Dla poprawy smaku często podaje się więc duszoną wątróbkę drobiową w sosie lub z cebulą i jabłkiem. Jednak i to nie przekonuje jej przeciwników. A szkoda, bo wątróbka drobiowa ma stosunkowo mało kalorii i jest bogata w liczne witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza w witaminę A, B i żelazo, dzięki czemu zapobiega i pomaga leczyć m.in. anemię. Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma wątróbka drobiowa?
Kaszanka ma liczne wartości odżywcze. Kaszanka przede wszystkim to bogactwo żelaza hemowego, dobrze przyswajalnego przez organizm. Jednocześnie kaszanka ma wiele kalorii, źródłem tłuszczu i cholesterolu, dlatego powinny jej unikać osoby z chorobami serca oraz hipercholesterolemią. Jakie jeszcze wartości odżywcze ma kaszanka? Jaki skład ma kaszanka? Ile kalorii ma kaszanka z grilla? Jaka jest różnica między kaszanką a krupniokiem? Jaki jest przepis na kaszankę?
Cielęcina gości na polskich stołach rzadko, ponieważ uważamy to mięso za trudne w obróbce kulinarnej i drogie. Jednak odpowiednio przygotowana cielęcina jest wyjątkowa w smaku, a sznycel wiedeński to chluba wielu restauracji. Cielęcina to dietetyczne, lekkostrawne mięso, którym warto urozmaicić codzienny jadłospis.
Wielu Polaków nie wyobraża sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez schabowego, jednak przy tym wieprzowina uchodzi za mięso tłuste i niezdrowe. Schab, karkówkę czy szynkę kupujemy głównie ze względu na korzystną cenę i walory smakowe, a nie wartości odżywcze. Czy słusznie? Jaką wieprzowinę wybierać i jak ją przyrządzać, aby było smacznie i zdrowo?
Czy czerwone mięso jest zdrowe, czy szkodzi? Na temat czerwonego mięsa jest wiele teorii. Według jednej z nich czerwone mięso powinno się ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety. Inni twierdzą, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jaka jest naprawdę? Na to pytanie odpowiedzieli specjaliści podczas konferencji "Kardiologia Prewencyjna 2016".
Mięso wieprzowe jest smaczne, ale kaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Polscy naukowcy udowodnili, że może być i mniej kaloryczne, i znacznie zdrowsze. Wieprzowina nowej jakości trafi do naszych sklepów w 2016 roku. Czego możemy się spodziewać?
Przyrządzenie idealnego steku z wołowiny wymaga nie tylko umiejętności, ale i wiedzy. Najlepsze wychodzą z wołowiny Kobe, rasy mięsnej hodowanej w Argentynie i USA. Ile minut smażyć stek, żeby był krwisty, półkrwisty lub dobrze wysmażony? Poznaj też wartości odżywcze wołowiny.
Dania z wołowiny znaleźć można na stołach całego świata. Kuchnia rosyjska szczyci się tradycyjnym beauf Stroganow, Francuzi zapraszają na Chateaubriand, Amerykanie słyną z hamburgerów, a w Polsce wołowina kojarzy nam się głównie z tatarem. Jeśli masz ochotę na danie z wołowiny, zobacz jak wybrać najlepszy kawałek na konkretne danie i ulubioną potrawę.
Więcej z działu Co jesz