Ryby i owoce morza

Mieszkańcy krajów, w których jada się dużo ryb, żyją dłużej i nie chorują na serce. Ale z drugiej strony ryby zawierają szkodliwe substancje takie jak rtęć, ołów i dioksyny. Z badań wynika, że bez obaw możemy jeść ryby hodowane w Polsce - pstrąg i karp oraz oceaniczne importowane z Chin - mintaja i solę. Ryby bałtyckie: dorsz, śledź i łosoś mają więcej dioksyn i powinniśmy ograniczyć ich spożywanie.
Jakiego karpia na Wigilię wybrać? Pytanie proste jest tylko z pozoru. Żeby karp był smaczny, musi być przechowywany i transportowany w odpowiednich warunkach - otępiała ryba będzie gorzkawa i niesmaczna. Poznaj sposoby, dzięki którym sprawdzisz, czy karp jest świeży i zdrowy.
Karp zwykle jest jadany raz w roku – na Wigilię. To stanowczo za rzadko, bo karp ma liczne właściwości i wartości odżywcze, dzięki czemu korzystnie wpływa na zdrowie. Jedzony regularnie poprawia pracę serca i pamięć, a nawet wpływa za zwiększenie odporności organizmu. Jakie jeszcze właściwości ma karp? Ile kalorii ma karp?
Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, w occie czy po kaszubsku, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii. Jaki wpływ na zdrowie mają śledzie? Dlaczego warto je jeść?
Łosoś jest bardzo znaną i lubianą przez konsumentów rybą. Na polskim rynku występują: łosoś bałtycki, łosoś pacyficzny oraz łosoś norweski pochodzący z hodowli. Sprawdź, jakimi walorami zdrowotnymi wyróżnia się łosoś i który z dostępnych produktów jest najzdrowszy. Dowiedz się również, jak przygotować łososia i poznaj przygotowany przez nas przepis!
Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Poza tym są smaczne - choć nie wszyscy je lubią. To prawda znana i powtarzana od dawna. Ale czy na pewno? Czy rzeczywiście każdy gatunek ryb jest zdrowy i godny polecenia? Sprawdź, jakie są rodzaje ryb, które ryby są zdrowe, a których lepiej unikać i które są najlepsze są na odchudzanie.
Makrela należy do ryb tłustych, dzięki temu jest dobrym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 oraz witaminy D. Dodatkowo w makreli znajdziemy dużą ilość selenu. Jednak mimo korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych ze względu na tendencję do kumulowania związków rtęci makrela nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących.
Tilapia zajmuje drugie miejsce wśród najpopularniejszych ryb hodowlanych na świecie, m.in. ze względu na wartości odżywcze. Tilapia jest dobrym źródłem białka, ale jest rybą chudą i nie zawiera zbyt dużo korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. W ostatnich latach pojawiły się doniesienia, iż tilapia jest hodowana w warunkach niespełniających norm sanitarnych. Czy rzeczywiście tak jest? Czy powinniśmy wykluczyć tilapię z naszego jadłospisu i wybierać inne ryby?
Dorada charakteryzuje się białą barwą i małą ilością ości. Mięso dorady to dobre źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D oraz fosforu. Ponadto w doradzie znajdziemy sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma dorada i jak przygotować tę smaczną rybę.
Ryba po grecku to danie polskiej kuchni, które cieszy się największą popularnością w okresie bożonarodzeniowym. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, ryba po grecku ma niewiele wspólnego z grecką kuchnią. Jakie wartości odżywcze ma ryba po grecku? Ile kalorii ma ryba po grecku? Czy ryba po grecku jest zdrowa?
Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i – jak twierdzą niektórzy – sprzyjają miłosnym uniesieniom.
Karmazyn to ryba znana głównie w krajach azjatyckich. Występuje najczęściej w postaci filetów mrożonych, można też kupić karmazyna wędzonego. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne ma karmazyn oraz w jaki sposób możesz go przygotować.
Jedzenie ryb w ciąży nieoczekiwanie stało się sprawą kontrowersyjną. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe, ale czasem też szkodliwą rtęć. Więc jeść czy nie jeść? – zastanawiają się zdezorientowane przyszłe mamy. Oczywiście, że jeść! Tylko starannie je wcześniej wybierać.
Śledzie można przyrządzić na wiele sposobów. Można je m.in. marnować, smażyć i piec. Jednak przedtem należy je odpowiednio namoczyć, by pozbyć się ich przykrego rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Sprawdź, jak przyrządzać śledzie.
Okoń morski to ryba chuda, stanowiąca źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, selenu oraz witaminy B6. Okoń zawiera jednak również znaczne ilości rtęci, dlatego jego spożycie powinno być ograniczone przez kobiety ciężarne, karmiące i małe dzieci. Poznaj wartości odżywcze i właściwości zdrowotne okonia i wypróbuj przepisy na okonia z grilla w pieczonych warzywach.
Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12, a także fosforu i niacyny, nie znajdziemy w nim jednak dużej zawartości kwasu DHA. Przeczytaj, czy węgorz jest zdrowy, dowiedz się, jaka jest wartość odżywcza węgorza i czy lepiej spożywać węgorza wędzonego czy świeżego.
Morszczuk na rynku występuje w postaci filetów mrożonych ze skórą bądź bez, a także w formie tuszek. Przy zakupie warto jednak sprawdzić, skąd pochodzi morszczuk, którego chcemy kupić, ponieważ nie wszystkie miejsca oraz sposoby połowów są bezpieczne dla środowiska. Sprawdź, czy morszczuk jest zdrowy i poznaj wartości odżywcze morszczuka.
Sandacz należy do ryb chudych, o niewielkiej zawartości kwasów omega-3, jednak jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sandacza warto jeść także ze względu na dużą zawartość witaminy D, mającej wiele właściwości leczniczych. Sprawdź, jakie wartości odżywcze ma sandacz i w jaki sposób przygotować tę smaczną i zdrową rybę.
Sola ma białe, delikatne mięso. Jest rybą chudą, o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu. Sola stanowi także dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego oraz selenu, witaminy B12 oraz witaminy D. Poznaj właściwości prozdrowotne soli: dowiedz się, czy i dlaczego warto spożywać tę rybę.
Flądra to dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy B12, fosforu oraz selenu. Mogą ją spożywać kobiety w ciąży, ponieważ nie kumuluje związków rtęci. Przeczytaj, jaką wartość odżywczą ma flądra, poznaj jej właściwości prozdrowotne i dowiedz się, w jaki sposób można ją przygotowywać.
Halibut to smaczna ryba, po którą warto sięgać ze względu na wartości odżywcze - jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3. Poznaj właściwości zdrowotne halibuta i dowiedz się, jak go przygotowywać.