W kuchni
W kuchni spędzamy sporą część każdego dnia. To w niej przygotowywane są wszystkie posiłki. Często także stanowi miejsce spotkań dla wszystkich członków rodziny. Zwyczaje w kuchni mogą się różnić w zależności od rodziny, regionu i pory roku, ale szczególnym okresem dla wielu z nas są Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc. To o tych porach w kuchni robi się szczególnie gwarno i tłoczno. Warto wiedzieć co robić, aby kuchnia przestała straszyć …
Niektórzy z nas czują się w kuchni jak ryba w wodzie. Inni stosują wszelkie możliwe wymówki, aby jej unikać. A wystarczy znajomość prostych czynności i kilku tricków, aby kuchnia zaoferowała ogrom możliwości kulinarnych. Tutaj gromadzimy dla Ciebie przydatne porady i wskazówki, które będą przydatne w chwili zwątpienia. Czy naturalna choinka jest zdrowa? Jak wygląda kuchnia z Kresów? Czy da się zorganizować Święta bez mięsa? Pytań, które można sobie zadawać w kuchni jest bardzo wiele, gorzej ze znalezieniem odpowiedzi. Dlatego chcemy Ci pomóc i zamieszczamy artykuły, które rozwieją Twoje wątpliwości.
Początkujący kucharze często zastanawiają się, jak przygotowywać poszczególne potrawy. Lepiej je dusić, smażyć, a może gotować? Każda z tych metod ma swoje wady i zalety, a ich znajomość sprawi, że przygotowany posiłek będzie zdrowszy i smaczniejszy. Dzięki naszym poradom nauczysz się też lepiej przyprawiać dania. Poznaj poszczególne rodzaje ziół, naucz się je ze sobą łączyć i zachwyć swoich bliskich. Dowiedz się, który tłuszcz jest najzdrowszy do smażenia, a który lepiej sprawdzi się do sałatek.
W kuchni bardzo ważna jest także dbałość o narzędzia. Umiejętna pielęgnacja noży, garnków, patelni lub deski do krojenia to rutyna, która sprawi, że gotowanie z przymusu stanie się pasją. Prawidłowo zadbane artykuły kuchenne będą Ci służyły przez długie lata.
Pamiętaj, że w kuchni nie ma wielu utartych reguł, a każdy kucharz tę samą potrawę przygotuje nieco inaczej. Warto jednak znać podstawowe zasady i zależności między poszczególnymi produktami, aby gotować coraz lepiej.