Białko w żywieniu dzieci [Porada eksperta]
Normy pokazują, że zapotrzebowanie na białko dla dziecka 8-letniego to około 27g (0,84g/kg m.c./d). Czytałam też, że takie dziecko powinno spożywać 4 szklanki mleka dziennie lub zamienniki tego mleka. Ilość białka z 4 szklanek mleka pokrywa dziennie zapotrzebowanie na białko. A gdzie jeszcze białko np. z ryby z obiadu? Czy wówczas przebiałkuję dziecko? Dlaczego normy nie pokrywają się z zasadami zdrowego odżywiania?
Źródłem białka w diecie 8-latka powinny być w odpowiednich ilościach: ser biały chudy i półtłusty, twarożki, mleko, napoje mleczne fermentowane: jogurt naturalny, mleko zsiadłe, maślanka, kefir; oraz chuda wędlina: drobiowa, szynka, polędwica, niewielka ilość schabu lub drobiowe kiełbasy bez dodatku substancji konserwujących, z niską zawartością soli oraz pasty rybne, jajeczne oraz z nasion roślin strączkowych (np. hummus).
Najzasobniejsze w białka pełnowartościowe są mięso, mleko i jego przetwory oraz zboża. W 100 g produktu np. sera białego jest ok. 19,8 g białka; w piersi indyka ok. 20 g; w parówce drobiowej, ważącej ok. 45 g jest ok. 5 g białka, w kromce chleba (34g) pełnoziarnistego żytniego jest ok. 2,3 g białka. Białko znajduje się też w warzywach i owocach.
Nie ma więc niebezpieczeństwa niedoborów białka, a właściwie aminokwasów, które służą do budowy na nowo białek w organizmie, jeśli w diecie będą się pojawiać różne źródła białka. Mleko i jego przetwory, są najlepiej przyswajalnym źródłem wapnia. Cztery szklanki mleka 3,2% (podobnie jak napoje mleczne) dostarczają ok. 1000 mg wapnia i jest ono najlepiej przyswajalne dla organizmu ze względu na obecność laktozy i ma najlepszy stosunek wapnia do fosforu. Warto też mieć to na uwadze, komponując jadłospis dla 8-latka, który rośnie i mineralizuje kościec.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta