Gazy są objawem nadmiernej fermentacji w przewodzie pokarmowym. Aby je wyeliminować należy sprawdzić czy wyleczyłaś się już z "Helikobaktera", jeśli tak, to warto zrobić kurację "dobrymi bakteriami", ustalić czy nie robisz błędów dietetycznych, które mogą wpływać na zgagę i wzdęcia. Leczenie "Helikobaktera" jest długie i uciążliwe, także objawy o których piszesz mogą ci towarzyszyć jeszcze długo. Warto też poprosić lekarza o skierowanie na badanie enzymów trzustki. Może ona nie produkować odpowiedniej ilości enzymów trawiennych, co prowadzi do zalegania niestrawionego pokarmu i fermentacji z produkcją gazów. Wtedy lekarz może przepisać ci enzymy w "tabletce". Warto też spróbować ziół ułatwiających trawienie wzbogaconych o enzymy roślinne, takie jak bromelaina czy betaina. Powinnaś też pomyśleć o teście na nietolerancje pokarmowe, być może jesteś alergikiem albo wrażliwcem na gluten lub inny składnik. Wtedy wycofanie go z diety znacznie skróci leczenie. No i dieta. Ona jest najczęściej przyczyną nawracającej zgagi.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta
 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        