Brak żelaza - anemia [Porada eksperta]
Po wykonaniu wyników krwi okazało się, że mam hemoglobinę 8,7 przyczyną jej jest brak żelaza - moim głównym produktem w jadłospisie jest mleko, bardzo duże ilości słodyczy, owoce. Jakie produkty mam spożywać by uzupełnić żelazo, oprócz tabletek.
Witaj. Najbogatszym źródłem żelaza jest mięso i podroby, mniejszym ryby i jajka. Żelazo występuje również w produktach pełnoziarnistych, orzechach, nasionach strączkowych ale jest ono gorzej przyswajalne. Dzienne zapotrzebowanie znajdziesz w wątróbce, kaszance, jajku. Do tego dużo zielonych, świeżych warzyw + sok wyciśnięty z pomarańczy, sok z dzikiej róży. Na absorpcję żelaza mają wpływ witaminy z grupy B oraz witamina C. Stąd sensownie jest używać świeżą natkę, jeść kiszonki, szpinak, sałaty, jarmuż. Dieta bogata w żelazo powinna być pozbawiona czynników upośledzających wchłanianie żelaza czyli właśnie wapnia z mleka, fitynianów, garbników z herbaty czy produktów pełnoziarnistych. Dlatego też herbatą, ani mlekiem (napojami mlecznymi) nie powinno sie popijać dań mięsnych. Cola też upośledza wchłanianie żelaza. Dawno temu w medycynie ludowej, gdy nie było tabletek, anemię leczono surową wątróbką i sokiem kwaszonym z buraków. Sok z kwaszonych buraków bardzo dobrze porządkuje florę bakteryjną jelit. Ma ona też ogromne znaczenie w przyswajaniu żelaza. Wystarczy zakisić jak ogórki 1 kg buraków z czosnkiem i kawałkiem skórki chleba razowego. Po kilku dniach zlać sok z garnka kamiennego do butelek, aby trzymać go w lodówce i codziennie na czczo wypić szklaneczkę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta