Co jeść, aby nie mieć zaparć? [Porada eksperta]

2017-10-09 18:03

Jestem po usunięciu kilku polipów z jelita grubego. Jak się odżywiać, by stolec był łagodny?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Polipy m.in. pojawiają się, jeśli w diecie brakuje błonnika i odpowiednich jego frakcji. Aby usprawnić perystaltykę jelit, zwiększyć masy kałowe, trzeba zjeść około 3/4 kilograma warzyw dziennie. Znajduje się w nich nie tylko błonnik (mają też mało kalorii), ale duża ilość związków chroniących przed chorobami. Im bardziej kolorowe, tym lepiej. Jeśli do tego wprowadzisz płatki zbożowe, np. na śniadanie, pieczywo pełnoziarniste, grube kasze i probiotyki w postaci kiszonek (kapusta, kwas buraczany, ogórki kiszone) i jogurtów, wtedy znacznie poprawisz kondycję swoich jelit. Ważne są też kwasy omega-3 z pstrąga czy łososia (ale ten ze względu na duży poziom rtęci nie jest zalecany do częstego spożycia). Nie możesz tez zapominać o wypijaniu odpowiedniej ilości wody. To dzięki niej błonnik spęcznieje i przyspieszy pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom. Spaceruj dużo. Siedzący i leżący tryb życia sprzyja zaparciom!

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta