Co jeść, aby przytyć? [Porada eksperta]

2013-04-08 15:18

Jestem chuda (173 cm, 50 kg) i mam zamiar zdrowo przytyć. Jakie produkty powinnam jeść żeby osiągnąć swój cel?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Ogólne założenia diety pozwalającej przytyć kilka kilogramów są takie same jak zasady racjonalnego żywienia:

  • zjadaj dziennie 4-5 posiłków, regularnie co 3-4 godziny, najlepiej o tej samej porze - aby pobudzić apetyt, przed posiłkiem wypijaj szklankę soku;
  • codziennie zjadaj owoce i warzywa;
  • unikaj fast foodów, potraw smażonych i tłustych, które są niezdrowe i długo zalegają w żołądku;
  • zrezygnuj z napojów gazowanych i bardzo ostrych przypraw, które podrażniają żołądek;
  • po obfitym posiłku pozwól sobie na półgodzinny spokojny wypoczynek (np. drzemkę).

W codziennej diecie uwzględniaj przede wszystkim węglowodany (białe pieczywo, kasze, makarony, kluski). Twój codzienny jadłospis musi zawierać około 2500-3500 kcal, z czego połowę powinno przypadać właśnie na węglowodany. Ich nadmiar łatwo przekształca się w tkankę tłuszczową.

I śniadanie
4 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami, szklanka mleka 3,5%, kromka ciemnego chleba z plastrem szynki, 6 rzodkiewek, szklanka herbaty lub kawy.
II śniadanie
opakowanie Bielucha z łyżką szczypiorku, duży pomidor, 2 kromki białego chleba, szklanka herbaty owocowej.
Obiad
szklanka zupy pomidorowej czystej z makaronem i natką, 3 ziemniaki z łyżką kopru, plaster pieczeni wołowej (150 g), surówka z marchwi, połowy selera, jabłka z łyżeczka oleju słonecznikowego, ogórek małosolny, szklanka kompotu z wiśni.
Podwieczorek
szklanka jogurtu naturalnego, szklanka malin mrożonych, kilka biszkoptów.
Kolacja
2 jajka sadzone na plastrze wędliny z łyżką szczypiorku, 2 kromki ciemnego chleba z masłem, surówka z pomidora, papryki, połowy cebuli, szklanka herbaty z cytryną.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta