Co powinien jeść 60-latek z różnymi chorobami? [Porada eksperta]
Mam ponad 60 lat, a do tych lat dodać muszę: refluks przełyku, nadkwasotę, wzdęcia, podleczone wrzody żołądka, kamicę szczawianową (po 2 kruszeniach), nadciśnienie tętnicze i kręgosłup ze skoliozą, dyskopatią i przepukliną odcinka lędźwiowego. Moja grupa krwi to B Rh+. Biorę leki na ww. schorzenia, piję dużo płynów. Podglądam różne diety, ale sam już nie wiem, co powinienem jeść.
W przypadku twoich dolegliwości powinieneś stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu i nie pobudzającą wydzielania enzymów trawiennych. Dodatkowo wykluczyć należy te produkty, które mogą przyczyniać się do tworzenia kamieni.
Produkty zalecane: jasne pieczywo, drobne kasze (jak manna czy jaglana), biały ryż, drobny makaron; z mięs wybierasz chude, czyli drób, i chude oraz średnio tłuste ryby, jak pstrąg czy karp. Powinny być one spożywane po ugotowaniu albo w formie budyniu, mięsa rozdrobnionego. Powinieneś jeść warzywa: marchew, buraki, ziemniaki, sporadycznie fasolka szparagowa, dużo sałat i surowych warzyw, jeśli nie powodują wzdęć i nadkwasoty. Owoce w formie gotowanych kompotów, jeśli surowe powodują wzdęcia. Do tego chude jogurty naturalne z dobrymi bakteriami, jeśli ci też nie szkodzą.
Powinieneś unikać: kawy, herbaty, kakao, alkoholu, ostrych przypraw, smażonych potraw, wzdymających potraw, tłuszczy zwierzęcych. Pić dużo wody niegazowanej niskozmineralizowanej. Zbilansowanie kaloryczne można by zostawić dietetykowi, bo w twoim przypadku, przy tylu chorobach warto się do niego wybrać i opracować specjalistyczna dietę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta