Czas trawienia zależy od rodzaju pokarmu. Woda przebywa tam ok. 1 h, kawa z mlekiem ok. 1,5 godziny, jajko ok. 2h, kotlet schabowy nawet 4h. Żołądek ma za zadanie wstępne trawienie białek (czyli mięsa, nabiału, ryb). Pozostałe pokarmy są w żołądku mieszane, dzięki ruchom robaczkowym przewodu pokarmowego. Uczucie sytości, jakie odczuwasz po posiłku, nie zależy od wypełnienia żołądka. Decydują o nim poziom cukru, tłuszczu i niektórych aminokwasów (cegiełki, z których są zbudowane białka) we krwi, a także aminokwasów produkowanych w niektórych odcinkach przewodu pokarmowego. Niski poziom tych związków wywołuje uczucie głodu, wysoki sytości (oczywiście w dużym uproszczeniu). W Twoim przypadku ssanie może oznaczać niski poziom cukru we krwi wywołany zaburzeniami pracy trzustki. Może również wynikać z tego, że zbyt szybko pochłaniasz pokarmy. Im wolniej nauczysz się jeść, tym więcej enzymów trawiennych wydzieli się w przewodzie pokarmowym i więcej odżywczych związków trafi do organizmu, a Ty nie będziesz głodna.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta