Czy banany mają dużo składników odżywczych? [Porada eksperta]
Mam pytanie o banany. Powszechnie są uznawane za wartościowy pokarm bogaty w potas, magnez, łatwo przyswajalne węglowodany. Ale gdy banany są zrywane z bananowca są zielone, zupełnie niedojrzałe i teoretycznie wtedy mało wartościowe. I tu moje pytanie, czy gdy banany dalej dojrzewają poza bananowcem, to witaminy i minerały dalej są w nich wytwarzane, czy tylko skrobia zamienia się na cukry proste, a kolor z zielonego na żółty?
Banany rzeczywiście dojrzewają w dojrzewalniach i wtedy zmieniają kolor skórki z zielonego na żółty.
Składniki mineralne są już wewnątrz, bo roślina ściąga je z podłoża. A skrobia, rzeczywiście, częściowo zamieniana jest na cukry.
Smak, skład, konsystencja bananów zależy od odmiany, uprawy, strefy klimatycznej, pory roku (teraz banany powoli robią się mączyste).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta