Czy beta karoten szkodzi palaczom? [Porada eksperta]
Witam, trafiłam niedawno na wyniki badań nad beta karotenem, mianowicie nad jego szkodliwością dla palaczy. Podobno wchodzi on w reakcję z dymem papierosowym, tworząc mutacje w genach, dlatego palacze powinni przestać jeść pomarańczowe owoce i warzywa. Problem w tym, że ten przeciwutleniacz jest obecny w większości owoców i warzyw. Ja nie chcę narobić więcej szkody, niż pożytku i nie wiem, czy te badania dotyczą tylko syntetycznego beta karotenu czy naturalnego też.
Witaj Ewo! Nie potrafię się odnieść do tego badania, bez jego przeczytania. Badania genetyczne dopiero raczkują i na przykład: mogło chodzić o poliformizmy genów, dających prawdopodobieństwo zachorowania. Zresztą w pomarańczowych owocach i warzywach nie występują tylko beta karoten, ale również chlorofile, antocjany, likopen. Mogło też chodzić o jeden rodzaj jakiegoś beta karotenu. Do tej pory w badaniach oceniano beta karoten jako związek neutralizujący wolne rodniki powstające pod wpływem dymu papierosowego. Myślę też, że najlepiej rzucić palenie papierosów. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta