Czy dieta wpływa na trądzik? [Porada eksperta]
Mam 18 lat i od ok. 5 zmagam się z trądzikiem. Wielkie krosty i pryszcze już są za mną, niestety problem pozostał. Mam tłustą skórę, ciągle się błyszczę, na dodatek mam zaczerwienienia w okolicach strefy T. Nowe pory są rozszerzone, czerwienią się dokoła, a na następny dzień podchodzą ropą. Byłam z tym u dermatologa, dostałam maść Normaclin, po której miałam jeszcze większy wysyp krost, oraz maść Acnelec, która też nic nie pomogła. Koleżanka powiedziała mi, że to przez nawyki żywieniowe. Odstawiłam cukier i nabiał i na jakiś czas zniknęły mi te zaczerwienienia i krostki. Niestety, nie na długo. Mimo że nadal nie jem słodyczy i nabiału - problem wciąż jest. Nie wiem, co mam robić. Może to jeszcze w czymś innym leży przyczyna? Codziennie oczyszczam skórę tonikiem, stosuję peeling oraz nawilżam na noc. Czy to rzeczywiście jest spowodowane żywnością?
Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta może powodować trądzik, są jednak pewne produkty, które zaostrzają objawy, należy do nich czekolada, kakao, słodycze, tłuszcze zwierzęce. Z drugiej strony coraz częściej mówi się też o nieprawidłowej florze bakteryjnej, braku witamin i minerałów spowodowanych stresem, złym stylem życia. Należałoby więc ustawić ci odpowiednią dietę, aby dostarczała ci ona odpowiedni poziom witamin z grupy B, magnezu, wapnia, ale również mikroelementów, takich jak srebro, miedź czy krzem. Te ostatnie oczywiście w postaci suplementu. Warto sprawdzić też hormony płciowe, które też mają wpływ na pojawienie się trądziku, oraz zrobić test na nietolerancje pokarmowe. Możesz mieć czasową nietolerancję na gluten, orzechy ect. z taką wiedzą można przystąpić do ułożenia programu dietetycznego dla ciebie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta