Czy drożdże są szkodliwe? [Porada eksperta]
Natknęłam się ostatnio na informacje na temat drożdży: że powodują procesy fermentacyjne w jelitach i zdaniem amerykańskich naukowców aktywizują powstawanie nowotworów w organizmie. Co Pani o tym sadzi? Praktycznie wszystkie chleby wypiekane są na drożdżach.
Nie potrafię potwierdzić, zdementować, ani odnieść się do tej informacji. Skoro została ona opublikowana, to żeby mieć własne zdanie, należałoby przyjrzeć się metodyce badań oraz temu, w jaki sposób stwierdzono związek z nowotworem. Czy to były badania wieloletnie, na dużej populacji czy ze ślepą próbą?
Wydaje się, że jelita i procesy tam odbywające się, mikroflora bytująca ,są dopiero poznawane przez naukowców. Przykładem jest niedawne odkrycie wpływu na otyłość bytujących w jelitach mikroorganizmów.
Wiadomo też, że drożdżyca jest chorobą atakującą osoby z nieodpowiednią mikroflorą przewodu pokarmowego i obniżoną odpornością. W jej przypadku lekarze medycyny niekonwencjonalnej zalecają kurację orkiszem i leki homeopatyczne. Potem z diety wyklucza się cukier, owoce, białe pieczywo, drożdżowe, a można jeść wyłącznie żytnie na zakwasie. Może więc jest coś "na rzeczy". Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta