Czy drożdże są szkodliwe? [Porada eksperta]

2013-11-29 12:54

Natknęłam się ostatnio na informacje na temat drożdży: że powodują procesy fermentacyjne w jelitach i zdaniem amerykańskich naukowców aktywizują powstawanie nowotworów w organizmie. Co Pani o tym sadzi? Praktycznie wszystkie chleby wypiekane są na drożdżach.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Nie potrafię potwierdzić, zdementować, ani odnieść się do tej informacji. Skoro została ona opublikowana, to żeby mieć własne zdanie, należałoby przyjrzeć się metodyce badań oraz temu, w jaki sposób stwierdzono związek z nowotworem. Czy to były badania wieloletnie, na dużej populacji czy ze ślepą próbą?

Wydaje się, że jelita i procesy tam odbywające się, mikroflora bytująca ,są dopiero poznawane przez naukowców. Przykładem jest niedawne odkrycie wpływu na otyłość bytujących w jelitach mikroorganizmów.

Wiadomo też, że drożdżyca jest chorobą atakującą osoby z nieodpowiednią mikroflorą przewodu pokarmowego i obniżoną odpornością. W jej przypadku lekarze medycyny niekonwencjonalnej zalecają kurację orkiszem i leki homeopatyczne. Potem z diety wyklucza się cukier, owoce, białe pieczywo, drożdżowe, a można jeść wyłącznie żytnie na zakwasie. Może więc jest coś "na rzeczy". Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta