Czy drożdże są zdrowe dla chorych na raka? [Porada eksperta]
Czy drożdże, np. ciasto drożdżowe, jest szkodliwe dla chorych na raka?
Jeśli dobrze się po nim czujesz, nie masz wzdęć, bólów brzucha, nadmiernej fermentacji w jelitach, możesz jeść ciasto drożdżowe bez obaw. Oczywiście nie ciepłe i świeżo upieczone, bo takie zwykle i zdrowej osobie może zaszkodzić. Ciasto drożdżowe nie jest szkodliwe dla chorych na raka, ale nie jest też lekkostrawne (ze względu na obecność żółtek), dlatego osoby z nowotworem przewodu pokarmowego powinny o tym pamiętać, aby uniknąć wzdęć. Cenną postacią drożdży są płatki drożdżowe, które dostarczają witamin z grupy B i magnezu, wapnia, potasu. Są to drożdże nieaktywne, mają charakterystyczny smak podobny do trochę do grzybów, a trochę do mięsa. Można ich używać, właśnie w zastępstwie sera żółtego, do past kanapkowych, sałatek, surówek oraz jako zdrowego wzmacniacza smaku do zup czy gotowanych ziemniaków i klusek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta