Czy folia alumuniowa szkodzi zdrowiu? [Porada eksperta]
Czy folia aluminiowa faktycznie szkodzi zdrowiu? Aluminium, np. w trakcie pieczenia ryby, przenika do produktu?
Folia aluminiowa może szkodzić przy częstym jej używaniu, nie wspominając o jej wielokrotnym używaniu np. do pieczenia czy zapiekania kanapek, odświeżania pieczywa, jak to się często robi, zostawiając ją w piekarniku. Kategorycznie nie powinno się używać folii, jeśli przygotowujesz kwaśne potrawy np. zapiekanki z pomidorami czy łososia albo mięso w zalewie z cytryny, cytrusów. Wtedy aluminium, czyli glin, będzie przenikało do potraw, zwiększając ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera czy też osteoporozę. Zdrowiej jest, do tego typu potrawy, używać naczyń żaroodpornych, kamionek. Podczas pieczenia, grillowania, niekoniecznie już kwaśnych potraw, może z folii do potraw przenikać bisfenol, który wpływa na gospodarkę hormonalną. Toksyczność aluminium czy innych metali można zmniejszyć, pijąc wodę z sokiem wyciśniętym ze świeżej cytryny na czczo.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta