Zwykle takie testy są opisane przez lekarza, albo dietetyka i on decyduje na podstawie wyniku czy wykluczyć i na jak długo produkt, który uczula. Wydaje się, że mleko i jego przetwory powinnaś wykluczyć z diety na jakiś czas. Nie na zawsze, bo to są bardzo dobre źródła łatwoprzyswajalnego wapnia i lekkostrawnego białka. Niestety w większości napojów fermentowanych, czyli w jogurtach, kefirach, maślankach często występuje dodatek mleka w proszku oraz glutenu z pszenicy. Warto zrobić przegląd produktów mlecznych i wybrać te bez dodatku mleka w proszku. Oczywiście jak już będziesz je mogła jeść i pić. Namawiam na wizytę u alergologa i konsultację wyników.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta