Czy pieczenie w piekarniku jest niezdrowe? [Porada eksperta]
Czy pieczenie potraw w piekarniku jest niezdrowe? Czy w czasie tego rodzaju obróbki cieplnej wytwarzają się w produktach szkodliwe, rakotwórcze substancje?
Najzdrowiej jest gotować na parze w wodzie, w zimnej kąpieli, gdzie obróbka termiczna trwa kilka godzin. Podczas pieczenia następuje degradacja białek i zmniejsza się wartość biologiczna białka, giną witaminy wrażliwe na temperaturę (np. kwas foliowy ze szpinaku). W zależności od dodatków jakich używasz tworzą się związki o charakterze rakotwórczym, brązowe związki Maillarda, nadające charakterystyczną brązową skórkę pieczeniu czy pieczywu. Nie ma jednak co przesadzać. Pieczenie jest jedną ze zdrowszych form przetwarzania i utrwalania żywności. Jest znacznie zdrowsze niż grillowanie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta