Grzyby jak gąbka wchłaniają wszystkie toksyny z podłoża na którym rosną. Jest to ołów, kadm i związki organiczne używane do nawożenia i ochrony pół. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci do 12 roku życia, osoby starsze i z problemami z trawieniem (brak woreczka, chora wątroba itp).
Niestety zupełnie nie trafia to do mentalności Polaków, którzy trujące grzyby rozpoznają po smaku. Jeśli szczypie na języku, albo zostawia posmak gorzki, to trujący. Muchomor sromotnikowy, jest bez smaku, jest za to śmiertelnie trujący. W grzybach zjada się tylko kapelusze, trzonki ze względu na łykowatą budowę są ciężkostrawne i mogą drażnić przewód pokarmowy.
Jak jeść opieńki?
Jeśli zaś chodzi o opieńki, zjada się tylko młode owocniki, wylewając pierwszą wodę po obgotowaniu, która się rozkłada pod wpływem temperatury. W mojej praktyce starsze owocniki, źle przygotowane powodowały bardzo często zatrucia pokarmowe.
Co spowodowało zatrucie?
Co tak naprawdę spowodowało zatrucie u męża, trudno ustalić. Najważniejsze, że w materiale biologicznym nie znaleziono zarodników grzybów trujących, takich jak muchomory.
Trzeba męża obserwować. Powinien dużo pić, aby nie doprowadzić do odwodnienia. Najlepsza dieta będzie lekkostrawna: kleiki, ryż z marchewką i odrobiną masła, biała podsuszona bułka. Jeśli już mąż lepiej się poczuje,dodaj mu gotowane mięso w zupie-kremie, twarożki. Jeszcze długo nie powinien jeść smażonego, pieczonego, kapusty, grochu i wszystkich potraw, które są ciężkostrawne. Nie wspominając o potrawach z grzybów Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta