Czy warto jeść pieczywo ryżowe? Jakie pieczywo jest najzdrowsze? [Porada eksperta]
Wiadomo, że w piekarni najczęściej mamy do czynienia z pieczywem na drożdżach. Czy drożdże piekarskie neutralizują kwas fitynowy tak jak zakwas? Czy chleb razowy upieczony na drożdżach to dobre źródło witamin i minerałów? Czy wafle z brązowego ryżu, np. Sonko, są godne polecenia? Czy oprócz wysokiego IG mają jeszcze jakieś inne złe strony? Prosiłbym także o jakieś wskazówki, bo chciałbym trochę przytyć, a ważę mało jak na swój wzrost. Oczywiście w zdrowy sposób!
Drożdże nie rozkładają kwasu fitynowego, podobnie jak zakwas. Pieczywo razowe, pełnoziarniste, zawsze będzie miało większa wartość odżywczą i więcej witamin oraz składników mineralnych od pieczywa białego. Im grubiej przemielona mąka, tym wartościowsza.
Co do estrudatów, czyli pieczywa ryżowego i chrupek kukurydzianych. Mają one wysoki indeks glikemiczny, czyli natychmiast podnoszą poziom cukru we krwi, co jest dobre dla kogoś, kto potrzebuje szybkiego zastrzyku energii. Pieczywo Sonko ma sporo soli i to jest jego wada. Warto poszukać odpowiedników w dyskoncie. Tam kupione pieczywo jest bez z soli albo z jej niewielkim dodatkiem.
Jeśli masz problem z niską masa ciała, zacznij od lekarskiej diagnostyki. Jeżeli niedowaga nie jest wynikiem choroby, wtedy odwiedź dietetyka i ustal z nim program żywieniowy dla siebie, uwzględniający Twój styl życia. Warto też skorzystać z najnowocześniejszej metody, czyli testów genetycznych. Test Genodiet Slim pozwoli ustalić idealne proporcje składników energetycznych do twoich genów i przytyć tak, aby nie zrujnować zdrowia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta