Czy warto przyjmować tran z witaminą E? [Porada eksperta]
Czy można przyjmować tran, który jest z dodatkiem witaminy E (i tylko tej)? Czytałem, że nie powinno się przyjmować tranu z witaminą D i A, a co z witaminą E?
Nazwa tran jest zarezerwowana wyłącznie dla tłuszczy uzyskiwanych z wątroby dorsza, które zawsze występują razem z witaminami A i D. Dodaje się witaminę E, aby wydłużyć trwałość produktu i często jest ona eksponowana na opakowaniu.
Rozumiem, że jest Pan pewien, że ten produkt, który Pan spożywa jest pozbawiony witamin A i D? Jeśli więc nie spożywa Pan żadnych dodatkowych preparatów witaminowych, to może Pan ją suplementować. Jednak witamina E występuje powszechnie (oleje, orzechy, zielone rośliny, marchew, kiełki pszenicy) i nie ma przypadków niedoboru tej witaminy. Częściej zdarzają się przypadki hiperwitaminozy.
Najlepiej gdyby o podjęcie decyzji poprosił Pan lekarza pierwszego kontaktu, on ustali dawkę suplementacyjną dla Pana.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta