Dieta a rak dwunastnicy [Porada eksperta]
Mój mąż ma raka dwunastnicy. Jest po operacji resekcji dwunastnicy, pęcherzyka żółciowego i głowy trzustki. Ma cukrzycę pooperacyjną. Jak mam go żywić, aby mu nie szkodzić tylko pomóc?
Obecna sytuacja wymaga interwencji lekarza i prawdopodobnie żywienia gotowymi preparatami przez zagłębnik. Mąż ma słaby apetyt, je niewiele, a przygotowanie w domu posiłku, który zaspokajałby wszystkie jego potrzeby i na dodatek nie szkodził, jest trudne. Musisz skorzystać z pomocy lekarza onkologa, zarówno w kwestii odżywiania jak i odpowiedniej opieki paliatywnej (czyli terapii lekami przeciwbólowymi) Póki co serwuj mężowi to na co ma apetyt i to co mu nie szkodzi, nie wywołuje bóli. Powinna być to kuchnia lekkostrawna: zupy kremy, kaszki, gotowane mięso, w małej ilości, przetwory z mleka: jogurt, kefir, maślanka, twarożki, musy z owoców w niewielkiej ilości. Powinien jeść często co 2-3 godziny i niewiele. Dużo pić.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta