Dieta dla osoby z niedoborem wapnia i nadmiarem fosforu [Porada eksperta]
Jestem po operacji tarczycy, podczas operacji usunięto przytarczyczki.W organizmie mimo podawania dużych ilości wapnia, wciąż występuje jego niedobór, przy stałym nadmiarze fosforu. Jaką dietę powinnam stosować? Bardzo proszę o pomoc.
W swojej diecie powinnaś unikać jedzenia produktów spożywczych bogatych w fosfor. Należą do nich: wędliny, podroby, ryby, wędliny podsuszane i peklowane, sery żółte (edamski, gouda), makarony (szczególnie razowe), kasze pełnoziarniste, chleb graham i razowy, potrawy z roślin strączkowych, używki, takie jak: kakao, czekolada, kawa czy napoje typu cola z fosforanami. Do tego dochodzą niektóre słodycze i produkty wysoko przetworzone: zupy chińskie, sosy w proszku, gotowe dania, pasztety "kupne" z E-451 i E-452.
Możesz jeść: białe pieczywo, serki i fermentowane napoje mleczne w ograniczonych ilościach i na pewno bez dodatku fosforanów, sorbety, ziemniaki, marchew. Pomocne mogą też być leki, które wiążą fosfor w organizmie i witamina D. O dawkach i rodzaju leków decyduje lekarz.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta