Dieta na obniżenie poziomu cholesterolu [Porada eksperta]
Jak mam się odżywiać w diecie cholesterolowej? Mój cholesterol to 202. Czy mogę jeść wyroby cukiernicze?
Dieta zmniejszająca poziom cholesterolu powinna składać się z warzyw: kapustnych, nasiona roślin strączkowych, zielonych części roślin, czyli sałaty, jarmużu, produktów pełnoziarnistych i lekkostrawnego chudego mięsa pod postacią ryb czy drobiu. Możesz też jeść chudy nabiał: sery, pić napoje mleczne fermentowane, takie jak jogurt, maślanka czy kefir naturalny. Nie zapominać o dobrych tłuszczach i zjadać je np. w postaci łososia czy pstrąga, raz czy dwa w tygodniu. Do tego należy dużo pić wody i ruszać się.
Zmieniając tryb życia na zdrowy, czyli dobrze jedząc i ruszając się codziennie, np. maszerując, poziom cholesterolu powinien spaść. Wyroby cukiernicze nie są polecane w dietoterapii cholesterolu. Gotowe wyroby są produkowane z tłuszczy utwardzanych, które podnoszą poziom cholesterolu i sprzyjają otyłości. Zamiast pączków czy ciast gotowych, herbatników i cukierków lepiej zjeść kawałek gorzkiej czekolady albo po prostu owoc: jabłko, gruszkę czy owoce jagodowe (mrożonki). Te ostatnie można jeść w formie szejków z napojami mlecznymi i z dodatkiem np. jarmużu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta