Dieta na przyrost masy [Porada eksperta]
Mam 25 lat, 180 cm wzrostu i ważę 82 kg. Od około 5 miesięcy trenuję na siłowni, stosując dietę białkowo-weglowodanową w celu zwiększenia masy mięśniowej. Ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczu powinna zawierać moja dieta? Jak powinny wyglądać moje posiłki przed i potreningowe i odżywianie w dzień nietreningowy? Czy to prawda, że jednorazowo można przyjąć ok. 40 g białka, bo więcej nie zostanie strawione i że podstawą takiej diety jest ok. 40 g białka rano i na noc?
Nie mogę precyzyjnie ułozyć Ci diety, bo w dużej mierze zależy to od twojego planu treningowego i stosowanych odżywek. Jeśli możesz skonsultuj ten plan żywieniowy ze swoim trenerem.
Oto przykład diety na masę. Stosujesz je też w dni, kiedy nie ćwiczysz.
Godz 7.30 Śniadanie (40g b, 29g tł, 60g ww): - musli z rodzynkami i orzechami 80 g ( B:10 W: 45 T: 11 ) - mleko 200 ml 2% (B: 6,8 W: 9 T : 4) - 2 jaja kurze cale (B: 20 W: 16 T: 1) - orzechy włoskie (B: 3 W: 0 T: 12)
Godz 10.30 II Śniadanie (23g b, 15g tł, 48g ww): - chleb żytni pełnoziarnisty 100g ( B:7 W:48 T:2) - szynka z indyka 100g (B: 16 W: 0 T: 1) - oliwa z oliwek 13g (B: 0 W: 0 T:13) - jakieś warzywka
Godz. 13.30 Posiłek przedtreningowy (47g b, 15g tł, 70g ww): - ryż paraboliczny 100g (B: 7 W: 70 T:1) - pierś z kurczaka 200g (B: 40 W: 0 T:1) - oliwa z oliwek 13g (B: 0 W: 0 T: 13) - jakieś warzywa
Godz.15.00 TRENING (przeważnie godzina ~15)
Godz ~ 15.50 od razu po treningu 50g Carbo (B: 0 T: 0 W: 48 )
Godz. 16.30 Posiłek potreningowy (27g b, 15g tł, 70g ww): - ryż paraboliczny 70g (B: 7 W: 70 T:1) - pierś z kurczaka 100g (B:20 W: 0 T:1) - oliwa z oliwek 13g (B: 0 W: 0 T:13) - jakieś warzywa
Godz. 19.30 Kolacja (20g b, 13g tł, 26g ww): - chleb żytni pełnoziarnisty 50g (B: 21 W: 24 T: 1) - szynka z indyka 50g (B: 8 W: 0 T:0) - ser twarogowy chudy 50g (B: 10 W: 2 T: 0) - orzechy włoskie 20g lub oliwa z oliwek 13g (B:0 W: 0 T:12)
Godz. ~22.00 Przed snem (B: 24 ,W:1,5 T:2,5 ): Porcja odżywki białkowej 30g - (B:24 W:1,5 T:2,5)
Dieta na masę, ogólne zalecenia: zjadaj dziennie ok. 500 kcal więcej od całkowitej przemiany materii (ilość kalorii, która nie powoduje ani utraty ani zwiększenia wagi) - całkowite spożycie białka dziennie to ok.2g/kg masy ciała (20%-30% - całkowitej dziennej puli kalori) - całkowite spożycie węglowodanów dziennie to 5-6g/kg masy ciała (ok. 60% całkowitej dziennej puli kalori) - produkty spożywcze powinny mieć w miarę możliwości niski indeks glikemiczny (mała zawartość węglowodanów prostych) np. płatki owsiane, makaron razowy, ryż brązowy, chleb razowy. TAKA DIETA NIE SPOWODUJE ODŁOŻENIA NIEPOTRZEBNEJ TKANKI TŁUSZCOWEJ! - węglowodany proste zjadaj bezpośrednio po treningu ok.1do 1,5g/kg masy ciała - tłuszcze powinny stanowić ok. 10% całkowitej dziennej puli kalori i powinny to być przede wszystkim tłuszcze roślinne np. olej lniany,oliwa z oliwek itp. - białko spożywaj w małych porcjach do 25-35g jednorazowo w 5-6 posiłkach(w zależności od masy ciała) - do 1 godz. po treningu pamiętaj o spożyciu porcji białka (tutaj wyjątkowo nawet 40g)
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta