Dieta po 50. Jak obniżyć cukier i cholesterol? [Porada eksperta]
Mam 55 lat i zaczynam cierpieć na szereg dolegliwości związanych prawdopodobnie ze złą dietą. Po ostatnich badaniach widzę, że kumuluje się kilka problemów: podwyższony poziom glukozy, cholesterol, kwasu moczowego oraz zdiagnozowany refluks. Co właściwie mogę jeść? Czy zostaje mi już tylko chleb i woda?
Jeśli będziesz jadła chleb i wodę, wtedy zarówno cholesterol, jak i cukier niestety pójdą w górę. W twoim przypadku najlepiej z wynikami analiz i spisywanymi przez ciebie zjadanymi posiłkami, porami tych posiłków i ich składem (czyli z dzienniczkiem żywieniowym), udać się do dietetyka, aby ustalić nowy sposób żywienia dla Ciebie. Dieta powinna mieć na celu obniżenie poziomu cukru, z wyłączeniem potraw bogatych w puryny (albo znacznie obniżająca ich spożycie).
Jednym słowem dużo warzyw, nabiał niskotłuszczowy. W niewielkich ilościach tłuszcze działające przeciwzapalnie, lekkostrawne chude mięso w określonych ilościach. Owoce z niskim indeksem glikemicznym. Dużo ruchu w postaci ćwiczeń tlenowych, czyli spacery, chodzenie z kijami, jazda na rowerze, teraz jazda na łyżwach. Na aktywność powinnaś co najmniej poświęcać godzinę dziennie. W ten sposób obniżysz poziom cukru i cholesterolu. Wystarczy 3 x dziennie pospacerować po 15 minut, po głównych posiłkach i po miesiącu cholesterol i cukier powinny się obniżyć.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta