Dieta po całkowitej resekcji żołądka [Porada eksperta]
Moja mama jest 10 dni po całkowitej resekcji żołądka z powodu nowotworu żołądka. Dostała ogólne wytyczne co do postępowania odnośnie żywienia po takiej operacji, ale nie widziała się póki co ani z dietetykiem, ani z onkologiem. Czy są jakieś produkty/dania (np. cukier, gdyż komórki rakowe nim się ponoć żywią) szczególnie zabronione z uwagi na nowotwór, który został zoperowany. Czekamy wciąż na wyniki i decyzję, jaka forma leczenia zostanie dodatkowo zastosowana z uwagi na powiększone węzły chłonne.
Nowotwory żołądka stanowią 20% wszystkich przypadków nowotworów na świecie. Za główną przyczynę uważa się nieprawidłową dietę i zakażenie Helikobacter pylori, geny i warunki środowiskowe. W badaniach naukowych wykazano związek pomiędzy chorobą a spożywaniem produktów z wysokim indeksem glikemicznym i hiperinsulinemią.
W tej sytuacji należałoby wykluczyć cukier z diety. Zgodnie z zaleceniami też sól, czerwone mięso, produkty grillowane, przetworzone. To są zalecenia ogólne. Każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, biorąc pod uwagę przebieg choroby, stan pacjenta i leczenie, które ma wpływ na łaknienie, dlatego należy poczekać na zalecenia dietetyka klinicznego i próbować wprowadzić je w życie. Z czynników protekcyjnych przebadanych w przypadku raka żołądka polecane są rośliny kapustne oraz owoce cytrusowe.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta