Nowotwory żołądka stanowią 20% wszystkich przypadków nowotworów na świecie. Za główną przyczynę uważa się nieprawidłową dietę i zakażenie Helikobacter pylori, geny i warunki środowiskowe. W badaniach naukowych wykazano związek pomiędzy chorobą a spożywaniem produktów z wysokim indeksem glikemicznym i hiperinsulinemią.
W tej sytuacji należałoby wykluczyć cukier z diety. Zgodnie z zaleceniami też sól, czerwone mięso, produkty grillowane, przetworzone. To są zalecenia ogólne. Każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, biorąc pod uwagę przebieg choroby, stan pacjenta i leczenie, które ma wpływ na łaknienie, dlatego należy poczekać na zalecenia dietetyka klinicznego i próbować wprowadzić je w życie. Z czynników protekcyjnych przebadanych w przypadku raka żołądka polecane są rośliny kapustne oraz owoce cytrusowe.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta