Polecałabym dietę lekkostrawną, ale oszczędzającą narządy po operacji. Oznacza to jedzenie lekkostrawnych posiłków opartych na gotowanych i duszonych warzywach (ale nie starych), chudym mięsie, drobnych kaszach, makaronie i ryżu. Bez dań z kapusty, strączkowych, cebuli, czosnku, smażonych i ciężkostrawnych.
Posiłki powinny być urozmaicone, kolorowe, aby pobudzać apetyt. Warto też skorzystać ze specjalnych odżywek "Nutridrinków" (kupisz w aptece).
Wejdź na stronę www.niedajsiezjescchorobie.org. Tam jest mnóstwo praktycznych informacji, jak wzmocnić organizm, gdy zaatakuje choroba.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta