Dieta po operacji ogona trzustki i usunięciu śledziony [Porada eksperta]
Jestem 2 miesiące po operacji ogona trzustki i usunięciu śledziony. Zalecono mi dietę lekkostrawną, ale mój lekarz twierdzi, że mogę już wszystko jeść. Mam jednak wątpliwości - brak ostrożności w dobieraniu posiłków spowodował dolegliwości bólowe. Jaką dietę i jak długo powinnam utrzymać, aby nie obciążać układu pokarmowego?
Powrót do normalnego jedzenia trwa u każdej osoby po operacji w obrębie jamy brzusznej indywidualnie. To zależy od wielu czynników, przyczyn i przebiegu choroby, rodzaju i techniki zabiegu i ewentualnych zmian pooperacyjnych w obrębie jamy brzusznej.
Dlatego nowe produkty o złożonej strukturze, skoncentrowane pod względem składników odżywczych i konsystencji należy wprowadzać stopniowo w bardzo niewielkich ilościach. Jeśli pojawiają się dolegliwości bólowe, powinnaś z diety wyeliminować produkty, które mogą wzdymać, czy powodować nadmierną fermentację bakterii w jelitach. Do tej obszernej grupy zaliczymy produkty strączkowe, kapustne i często owoce, cukier, poliole (np. obecne w gumie do żucia czy zdrowej żywności) czy napoje gazowane. O produktach smażonych, pieczonych, tłustych, ostrych też na razie zapomnij. Jeśli produkty grillowane, to wyłącznie z patelni specjalnej, robione w domu. W przypadku nowotworów trzustki specjaliści zalecają wyeliminowanie z diety mięsa czerwonego oraz alkoholu. Należy też przestać palić.
Warto zacząć prowadzić zdrowy tryb życia i koniecznie uprawiać aktywność fizyczną, na początek w postaci spacerów. Tez rodzaj aktywności znacznie poprawi trawienie.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta