Dieta po operacji trzustki i śledziony [Porada eksperta]
Jak powinnam się odżywiać po operacji usunięcia guza na trzustce, ogona i części trzonu trzustki oraz śledziony?
Po operacji ogona i części trzonu trzustki twój sposób żywienia powinien być lekkostrawny, z ograniczeniem w diecie tłuszczu oraz "twardego" błonnika, pochodzącego z grubych kasz, chleba razowego, roślin strączkowych. Z diety powinnaś również wyeliminować warzywa kapustne. Oprócz kapusty brukselkę, kalafiora czy brokuły, kalarepkę, czarną rzepę, rzodkiewki, pora, czosnek, cebulę, aby nie prowokować wzdęć i fermentacji. Wpływ na sposób żywienia będzie zależał od tego, ile czasu minęło od operacji i w jakiej kondycji masz organizm, czy są duże niedobory masy ciała, jakie leki bierzesz.
Wskazane są potrawy gotowane i pieczone (zakazane smażone, tłuste mięsa), ale bez dodatku tłuszczu, chude wędliny, albo zamiast nich pieczone mięsa, z jajek - białko. Również możesz jeść chudy ser biały (także w wersji homogenizowanej) i napoje fermentowane z dobrymi bakteriami: naturalny kefir czy jogurt. Unikaj surowych warzyw i owoców, orzechów i pestek. Warzywa wybieraj z małą ilością błonnika i nie rozpierające przewodu pokarmowego. W związku z tym nie możesz jeść kukurydzy czy buraczków. Te ostatnie lepiej przerabiać na barszczyk i czystym popijać posiłki - jest bardzo zdrowy.
W praktyce może to wyglądać następująco: I śniadanie: kasza jaglana ugotowana na wodzie, wymieszana z serkiem naturalnym homogenizowanym i pure z dyni; kromka chleba typu sitek z pieczonym mięsem, plasterek pomidora bez skóry i pestek; II śniadanie: zupa krem z dyni, marchwi, ziemniaka, batata z kluskami lanymi zrobionymi z białka; obiad: pulpety w warzywach, ziemniaki, marchewka z wody; podwieczorek: banan pieczony, jogurt naturalny z łyżeczką startej drobno czekolady; kolacja: ryż z jabłkami i jogurtem wymieszanym z odrobiną śmietany.
Po resekcji śledziony, nie ma specjalnej diety (jeśli operacja była niedawno, stosuje się schemat żywienia pooperacyjnego). Trzeba komponować posiłki z produktów wspomagających odporność organizmu, dlatego że po usunięciu śledziony może być obniżona. Należy komponować posiłki z produktów bogatych w składniki, które ją podniosą: witaminy, antyoksydanty, dobre kwasy tłuszczowe (w kontrolowanych ilościach) probiotyki i prebiotyki. Podany jadłospis jest tego najlepszym przykładem: gotowane warzywa: dynia, marchew, batat; napoje mleczne fermentowane i wreszcie banan jako prebiotyk. Zawiera składniki, dzięki którym dobre bakterie zasiedlą przewód pokarmowy. Podniosą odporność i wspomogą procesy trawienia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta