Dieta po usunięciu guza na trzustce [Porada eksperta]
Jak pomóc mamie i jak skomponować dietę po operacji usunięcia guza na głowie trzustki? Lekarz zalecił jeść wszystko po trochu. Jednak u mamy wystąpiło strasznie uczulenie. Jadła pomidory, mleko (budyń), lekkie zupy warzywne miksowane z ryżem, pieczywo jasne, parówki. Czy coś z ty produktów mogło uczulić? Jaką dietę stosować. Mama ma w zasadzie ochotę na wszystko, ale boi się jeść.
Trudno powiedzieć, od czego pojawiło się uczulenie i jakie (w postaci skórnej, biegunek?), czy w wyniku zjedzenia produktu czy też może od niezbyt zdrowych składników, np. fosforanów w parówkach, od laktozy lub białek mleka, które można znaleźć również w białym pieczywie i sucharkach, zanieczyszczeń z żywności?
Tak czy inaczej, należałoby zastosować dietę lekkostrawną papkowatą i w miarę upływu czasu i kondycji układu pokarmowego zmieniać konsystencję i asortyment produktów. Na razie zrezygnowałabym z mleka i jego przetworów, a jeśli już to zaleciłabym na "pierwszy raz" niewielkie ilości jogurtu naturalnego. Parówki zdecydowanie nie, podobnie jak serdelki, kiełbasy, wędliny. Raczej gotowane drobiowe mięso, króliki gotowane, mielone i w formie budyni. Drobne kasze, kasza manna, jaglana, płatki ryżowe lub kleik do zagęszczania potraw. Pieczywo po weryfikacji składu i lekko podsuszane. Warzywa w postaci puree. Może ekologiczne? Można spróbować kaszek dla dzieci: jaglanej, ryżowej (bezmleczne) z dodatkiem banana, prażonego jabłka. Zawierają one dodatek witaminy B1, która ułatwia przerabianie węglowodanów na energię. Wydaje się też, że lepiej nowe produkty wprowadzać stopniowo, obserwując samopoczucie mamy. Zawsze dieta okazuje się trochę inna niż zalecenia, należy je ustalić indywidualnie, metodą prób i błędów. Ale próbować trzeba, aby wrócić do formy i zdrowia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta