Dieta po usunięciu narządów rodnych [Porada eksperta]
Jestem tydzień po operacji. Mam wycięte narządy rodne. Jaką dietę mam teraz stosować? Czego nie mogę jeść?
Ogólne zalecenia w diecie lekkostrawnej
Wskazana dla ciebie jest dieta lekkostrawna, która jest modyfikacją żywienia podstawowego. Powinna dostarczać ci taką samą ilość energii i wszystkich składników odżywczych jak zwykła dieta. Różnica polega na tym, że z żywienia lekkostrawnego wykluczasz produkty i potrawy trudno strawne, zawierające stosunkowo dużo błonnika, wzdymające, przesiąknięte tłuszczem, które pozostają długo w żołądku, a także ostre przyprawy.
Przygotowywanie potraw
Poza tym do sporządzania potraw dobierasz odpowiednie techniki kulinarne pozwalające uzyskać potrawy łatwiej strawne, co nie jest konieczne w żywieniu podstawowym. Pewna ilość błonnika w omawianej diecie jest potrzebna, tylko że składnik ten powinien pochodzić w miarę możliwości z młodych, delikatnych warzyw, dojrzałych owoców, pieczywa pszenno-razowego typu graham.
W kuchni lekkostrawnej stosujesz gotowanie w wodzie lub parze. Możesz również stosować pieczenie w folii lub pergaminie. Smażenie na tłuszczu w tradycyjny sposób jest całkowicie wykluczone. Możesz natomiast „smażyć" np. jaja na parze. Do smażenia na parze możesz jedynie używać masło. W kuchni lekkostrawnej duże zastosowanie mają tzw. budynie z mięsa, ryby, z ryżu lub makaronu i mięsa, z sera, warzyw i inne. Delikatność budyniów osiąga się poprzez dokładne rozdrobnienie produktów , spulchnienie przez dodanie namoczonej bułki lub kaszy manny i zawsze ubitej piany z białka jaja. Budynie umieszcza się w specjalnych zamykanych formach, wstawia do naczynia z wrzącą wodą i gotuje. Do zaprawiania zup i sosów nie stosujesz zasmażek z tłuszczu i mąki, a zagęszczasz je zawiesiną mąki w wodzie, mąki w mleku lub słodką śmietanką. Warzywa przygotowujesz również bez zasmażek, tylko „z wody", oprószane mąką, z dodatkiem świeżego masła.
Propozycje potraw na poszczególne posiłki
Śniadanie: zupy mleczne z dodatkiem dozwolonego produktu mącznego, mleko, kawa lub herbata z mlekiem, słabe kakao. Jeśli podawana jest zupa mleczna, napój może stanowić herbata, herbata z cytryną. Pieczywo mieszane (dozwolone rodzaje pieczywa), masło, świeżo przygotowany majonez z oleju sojowego, słonecznikowego lub oliwy z dodatkiem soku z cytryny (bez musztardy). Produkt białkowy do pieczywa może stanowić biały ser, twarożek homogenizowany, jajko gotowane na miękko, wędlina (z dozwolonych), upieczona w folii cielęcina na zimno lub klops. Może być dodany dżem lub miód. Do tego posiłku wskazane jest podanie sezonowego warzywa lub soku owocowego.
Śniadanie II: napój - jeden z wymienionych w I śniadaniu lub sok owocowy, warzywny, zsiadłe mleko, kanapka z serem lub wędliną lub napój i kawałek ciasta drożdżowego albo innego dozwolonego w tej diecie (biszkopt, babka drożdżowa), budyń mleczny, galaretka owocowa, twaróg z jabłkiem.
Obiad: zupa z dozwolonych produktów (krupnik, jarzynowa, barszcz, pomidorowa, owocowa, odtłuszczony rosół, ziemniaczana). Dania mięsne, rybne, półmięsne lub z sera - dostarczające białka zwierzęcego. Jako dodatek - ziemniaki całe, puree, ryż lub kasza gotowana na sypko, drobny delikatny makaron. Warzywa gotowane, surowa (utarta) marchewka, pomidor bez skórki, sałata zielona z olejem lub słodką śmietanką. Na deser może być surowy owoc (z dozwolonych), kompot, kisiel mleczny lub z owoców, napój owocowy.
Podwieczorek: napój z kanapką, napój i ciasto, owoc lub jeden z innych wymienionych w obiedzie deserów.
Kolacja: możliwie często potrawa gotowana - leniwe pierogi, budyń z mięsa lub sera, kurczak lub ryba w galarecie, ryba lub mięso w jarzynach, risotto z mięsem i warzywami, zsiadłe mleko z kaszą lub ziemniakami. Napój jak w I śniadaniu, pieczywo, masło. Jeśli potrawa jest gotowana i zawiera białko zwierzęce, może być podany dodatek dżemu lub miodu, jeśli jest np. ryż z jabłkami musi być do pieczywa dodatek sera, wędliny lub ryby. Wskazany jest również dodatek warzyw, owoców lub soku z owoców.
Przykładowy jadłospis dla diety lekkostrawnej
Śniadanie: bułka, masło, parówki drobiowe na gorąco , sałata , dżem, kawa zbożowa z mlekiem.
Śniadanie II: kisiel z owocami.
Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami, sztuka mięsa , ziemniaki, marchewka gotowana.
Podwieczorek: ciastko drożdżowe, kompot z truskawek.
Kolacja: leniwe pierogi, bułka, kiełbasa szynkowa, masło, herbata z cytryną, banan.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta