Dieta po wycięciu polipa z jelita grubego [Porada eksperta]
Wycięto mi za pomocą kolonoskopii polip z jelita grubego. Informacja lekarza jest bardzo słaba: jeść płynne i półpłynne, nie siedzieć na słońcu, oszczędzać się. Jak długo i co ewentualnie mogę jeść przez najbliższy okres?
Spis treści
W standardzie podczas kolonoskopii usuwane są polipy. Jest to nic innego, jak uwypuklenie błony śluzowej jelita do wewnątrz. Wycinki tkanek będą badane histopatologicznie. Do chwili obecnej nie wiadomo, jaki jest mechanizm powstawania polipów. W przypadkach gruczolaków, gdzie ilość polipów jest duża, można powiedzieć, że czynnikiem są geny i dziedziczenie rodzinne. W takim obrazie choroby, badania kolonoskopii, muszą być powtarzane co 1-2 lata.
Zasady odżywiania po usunięciu polipa jelita grubego
Po wycięciu polipów obowiązuje dieta płynna i półpłynna, aż do czasu, gdy jelita uzyskają pełną sprawności. Po tym czasie powinnaś wprowadzić zalecenia diety lekkostrawnej, aby przejść już do diety zapobiegającej tworzeniu się polipów. W zależności od ilości wyciętych polipów, a mogło być ich sporo, skoro powinnaś się oszczędzać, dieta płynna i półpłynna powinna trwać około 2 tygodni. To zależy, jak szybko jelito się wykuruje. Podczas kuracji powinnaś jeść często i mało. Posiłki w postaci kleiku ryżowego, warzyw pure typu marchew, ziemniak, zupy kremy zmiksowane z niewielka ilością chudego białego mięsa. Pieczywo rozmoczone w wywarze warzywnym lub mleku (jeśli możesz i tolerujesz mleko). Należy unikać cukrów prostych, warzyw wzdymających, takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuł i nasiona roślin strączkowych. Dużo pij płynów, letnia woda lub zioła. Mogą to być melisa, rumianek.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta