Dieta po zapaleniu żołądka [Porada eksperta]

2016-04-10 9:03

Co mam jeść po zapaleniu żołądka?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Dieta po zapaleniu żołądka powinna spełniać standardy diety lekkostrawnej ograniczającej wydzielanie kwasu żołądkowego. Powinieneś jeść często, niewielkie posiłki i wyeliminować z diety produkty smażone, pieczone, ostro przyprawione (również cebulę, czosnek, por), wzdymające (czyli z fasoli, grochu i kapusty). Zrezygnuj z pasztetów, salcesonów, kaszanki, wędzonych wędlin, tłustych parówek i serdelków, frytek. Owoce, które są źródłem witamin, powinieneś jeść na drugie śniadanie i podwieczorek. Zalecane to: banan, brzoskwinia, jabłko; z kolei owoce cytrusowe (grejpfrut, pomarańcza) należy podawać w minimalnych ilościach – dwie cząstki na dzień. Unikaj alkoholu, napojów gazowanych, zwłaszcza wód smakowych. Spośród używek dozwolona jest słaba kawa (z jednej łyżeczki) oraz krótko parzona zielona herbata. Zabronione jest palenie papierosów.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta