Dieta przy chorobie trzustki i cukrzycy typu II [Porada eksperta]
Mój wujek choruje od kwietnia na trzustkę, bardzo źle to znosi, jedyna dieta jaką szpital jest w stanie zalecić określana jest w jednym słowie "lekkostrawna". Przeciętnemu laikowi niewiele słowo to mówi, do tego jeszcze cukrzyca typu II sprawia dodatkowy problem w przygotowywaniu posiłków. Choroba trzustki nie ustępuje, wujek czuje się coraz gorzej, do tego nieustające torsje kompletnie go wycieńczają, a lekarze rozkładają ręce. Na wizytę u dietetyka wujek musi czekać aż do lutego, dlatego postanowiłam poszukać pomocy on-line. Czy mogłabym liczyć na przykładowy jadłospis oraz wyliczenie produktów, które wujek może jeść przy uwzględnieniu również cukrzycy? Wujek przed chorobą ważył ponad 100 kg, dziś już tylko 54, ma ok. 50 lat.
Twój wujek jest przypadkiem klinicznym i przy tak znacznym ubytku masy ciała powinien być zakwalifikowany do żywienia medycznego. Lekarz podejmuje decyzję w jakiej formie, jakimi preparatami wujek powinien być dożywiany. Żaden dietetyk nie podejmie się opracowania diety na podstawie tych kilku informacji jakie napisałaś. Zacznij od przeczytania informacji o żywieniu medycznym i skontaktuj się z lekarzem prowadzącym wujka, aby ustalić już konkretne szczegóły.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta