Dieta przy podrażnionej trzustce [Porada eksperta]
Jakie stosować leczenie, a w szczególności dietę na podrażnioną trzustkę wskutek stosowania leku onkologicznego Vemurafenib - (nazwa farmaceutyczna Zelboraf 240 firmy Roche). Jak sobie poradzić z innym działaniem ubocznym tego leku - tj. silnymi neurobólami rąk, mięśni i/lub bólami reumatycznymi?
Podrażniona trzustka wymaga diety lekkostrawnej z mała ilością tłuszczu i błonnika, bez surowych warzyw i owoców. Zalecane produkty to: białe pieczywo, drobne kasze, lekkostrawne chude mięso, np. drób i chude ryby. Warzywa młode, gotowane lub pieczone, podobnie jak owoce. Z tłuszczów powinieneś używać tylko tych lekkostrawnych, czyli masło, śmietanę chudą lub oliwę - w niewielkich ilościach.
Z technik kulinarnych stosujesz gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie. Posiłki jesz małe objętościowo, ale co 2 godziny.
Produkty zabronione to: słodycze, tłuste mięsa (gęś, kaszka, wieprzowina, wołowina) i ryby takie jak łosoś, halibut czy węgorz. Obowiązuje cię zakaz spożywania alkoholu, octu, marynat i pikli. Powinieneś też wykluczyć z diety owoce z drobnymi pestkami: porzeczkę, truskawki, jagody. Jeśli już, to możesz je tylko pić w postaci kompotu.
Kaloryczność diety powinna być dostosowana do twojego trybu życia i kondycji organizmu po chorobie.
Co do drugiego pytania. Na nerwobóle, bóle mięśni czy stawów niewiele da się poradzić. Może pomocne okażą się zabiegi fizjoterapeutyczne - kąpiele, masaże, lekka gimnastyka.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta