Dieta przy raku wątroby [Porada eksperta]
Bardzo proszę o informacje na temat diety w przypadku raka wątroby oraz jakie produkty należy kategorycznie wykluczyć. Chory to mój mąż, wiek 55 lat, uszkodzony prawy płat wątroby, wielkość 9 cm.
Mąż powinien realizować założenia diety lekkostrawnej z ograniczeniem spożycia tłuszczy i błonnika. Posiłki powinny być niewielkie, ale częste: gotowane na parze, duszone, parowane. Chude mięso - drobiowe, ryby (raczej słodkowodne), warzywa miksowane i nie zdrewniałe. Drobne kasze (nie razowe), drobne makarony, pieczywo białe. Warto dietę wspomóc kalorycznie i odżywczo produktami aptecznymi, czyli Nutridrinkami. Należy jednak uzgodnić to wcześniej z lekarzem, podobnie jak założenia diety.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta