Dieta przy raku żołądka i chemioterapii [Porada eksperta]
Co jeść przy raku żołądka i chemioterapii?
Dieta zależy od stopnia sprawności układu pokarmowego i żołądka oraz tego, w jakiej jesteś formie, czy masz apetyt, czy leżysz, czy chodzisz, czy jesteś samodzielny i sam możesz robić swoje posiłki.
Właściwie możesz jeść wszystko, byle byłoby to bardzo rozdrobnione, raczej gotowane z dużą ilością kolorowych warzyw, które, dzięki specjalnym substancjom, zniwelują szkodliwe skutki chemioterapii. Polecałabym dynię, pomidory, buraki, pietruszkę (korzeń i nać), marchew. Do tego kleiki z kasz, takich jak jaglana czy ryż, i gotowane chude mięsa.
Jeśli masz trudności z połykaniem czy trawieniem, spróbuj wzbogacić swoją dietę w żywność medyczną. Specjalne drinki, zupy czy musy są skomponowane z odpowiednich, lekkostrawnych składników i uwzględniają te, których ci może brakować: aminokwasy, witaminy, składniki mineralne. Mają odpowiednią konsystencję, łatwą do przełykania. Często warunkiem szybkiego powrotu do zdrowia jest odpowiednia ilość kalorii i białek w diecie osoby chorej, dlatego mimo braku apetytu staraj się jeść.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta