Córka powinna stosować dietę lekkostrawną, z niską zawartością błonnika oraz tłuszczu, a także wykluczyć potrawy wzdymające (groch, fasola,soja, soczewica). Posiłki powinny być małe objętościowo, papkowate albo bardzo rozdrobnione (pure z marchwi czy ziemniaków, gotowane i rozdrobnione mięso i ryby), zupy kremy. W takiej postaci będą łatwe do trawienia przez jelita. Córka powinna tez unikać jedzenia surowizny, warzyw, owoców czy picia soków, mleka, napojów gazowanych ze względu na ich wzdymające właściwości. Przy silnych bólach wskazana jest dieta kleikowa albo głodówka (picie wody, herbaty bez cukru). Jelita powinny być zdiagnozowane na oddziale gastrologii.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta