Witaj Marzeno 
Zalecenia dietetyczne dostaniesz od lekarza, będą one dotyczyły ograniczenia spożycia miedzi. Oczywiście dzieci otrzymają też leki chelatujące (czyli wiążące) miedź, które uniemożliwią jej odkładanie w wątrobie i innych narządach. Choroba wcześniej zdiagnozowana pozwala na normalne życie. Miedź jest metalem występującym powszechnie w glebie. W roślinach występuje w stężeniu zależnym od obecności tego pierwiastka w glebie. W produktach pochodzenia zwierzęcego ilość miedzi wynosi od 50-350 mikrogramów na 100 g produktu, w warzywach i owocach od 30-230 mikrogramów. Duża ilość jest też w podrobach (wątrobie), niektórych rybach (w mintaju nie jest dużo), drożdżach, sałacie, pełnych ziarnach zbóż (również w płatkach), pieczywie razowym, kakale i czekoladzie. Mało miedzi jest w mleku, jabłkach, pomidorach, pomarańczach jajkach, wędlinach, mięsie wołowym.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta
 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        