Dieta w chorobie zakrzepowej [Porada eksperta]

2013-04-04 12:25

Czy przy chorobie zakrzepowej żył są jakieś wskazania dietetyczne?

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W chorobie zakrzepowej powinno się stosować dietę niskotłuszczową, bogatą w naturalne przeciwutleniacze i błonnik. Mogłaby Pani wzbogacić swoje menu o dania kuchni śródziemnomorskiej. Badania naukowe potwierdziły, że dieta ta chroni układ krwionośny przed chorobami.
Oto przykładowy jadłospis
I śniadanie: 2 kromki chleba żytniego razowego, cienko posmarowane margaryną, pół jajka na twardo, 2 plasterki chudej szynki, 100g sałatki z pomidora i czosnku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, sok z pomarańczy lub grejpfruta
II śniadanie: kubeczek jogurtu naturalnego, dwie mandarynki
Obiad: szaszłyk z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej papryki, cukinii pokropionego odrobiną oleju, 30 brązowego ryżu, 200g surówki z sałaty, ogórka, szprosy z kapusty koperek
Podwieczorek: pieczone jabłko
Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki, plaster sera feta ze szczypiorkiem, herbata lub herbatka

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta