Dieta w ciąży po wycięciu wyrostka robaczkowego [Porada eksperta]

2015-12-13 16:25

Jestem kobietą w 22. tygodniu ciąży, wyrostek miałam wycięty 5 dni temu i chciałabym wiedzieć, co mogę teraz jeść w takim stanie.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

Na http://www.poradnikzdrowie.pl/eksperci/pytania/dieta-po-operacji-wyrostka-robaczkowego/27574/1/-tu znajdziesz dokładniejszy opis diety lekkostrawnej, który będzie cię obowiązywał, nawet do końca ciąży. Póki co, świeżo po zabiegu, twoja dieta powinna być płynna: 3-4 dni kleiku, później papkowata - a w niej zupy kremy, budynie z mięsa i kasz, napoje mleczne, twarożki (jeśli po nabiale nie masz wzdęć). Posiłki z ograniczoną ilością błonnika i substancji drażniących przewód pokarmowy (ostre przyprawy, rośliny strączkowe, smażone i ciężkostrawne potrawy, skoncentrowane słodycze np. tort). Później też warto stosować dietę lekkostrawną w twoim stanie. Długość okresu "kleikowego" zależy od stopnia komplikacji zabiegu. Ale skoro lekarz nie dał ci specjalnych zaleceń, należy się spodziewać, że zabieg był prosty, bez niespodzianek i możesz powoli wprowadzać produkty stałe.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta