Dieta w leczeniu grzybicy pochwy [Porada eksperta]
Od prawie 2 lat próbuję wyleczyć się z grzybicy pochwy. Chciałabym się dowiedzieć, jaka dokładnie powinna być dieta, aby się wyleczyć. Chodząc do różnych lekarzy niewiele się dowiedziałam, a na stronach w internecie każdy pisze co innego. Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź.
Przy leczeniu grzybicy bardzo ważne jest postawienie dobrej diagnozy, bo dolegliwość ta może być objawem wielu chorób: choroby trzewnej, niedoczynności tarczycy i innych. Znając prawdziwą przyczynę, można podziałać odpowiednią dietą.
Już dziś powinnaś wykluczyć z diety biały cukier, słodycze, białą mąkę i przetwory z niej, wszelkie dżemy, soki, konfitury, produkty z drożdżami czyli kefir, pieczywo, wino, piwo, dosładzane produkty mleczarskie (serki homogenizowane, jogurty, maślanki), suszone owoce (możesz jeść je sparzone wrzątkiem).
Powinnaś jeść pieczywo na zakwasie, płatki zbożowe, probiotyczne niesłodzone jogurty, dużo surowych warzyw i owoców (odkwaszają), chude mięsa. Kwaszonki, wbrew pozorom, mogą mieć na powierzchni drożdże, dlatego raczej unikaj ich.
Prewencyjnie zrób kurację olejem lnianym tłoczonym na zimno Dr Budwig, używaj octu winnego i suplementuj dietę bifidobakteriami z apteki. Jeśli lekarz stwierdzi chorobę trzewną, samo wykluczenie z diety glutenu przyniesie poprawę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta