Dieta w osteoporozie [Porada eksperta]

2009-03-07 11:18

Mam 57 lat, dwa miesiące temu złamałam szyjkę kości udowej. Mam zaawansowaną osteopenię, badanie densytometryczne kręgosłupa: od -2 do -2,4. Mam skłonność do łamania kości. Jaka powinna być moja dieta, na jakie produkty należy się bardziej nastawić? Dziękuję za udzielone rady i pozdrawiam.

Porada fizjologa żywienia
Autor: Getty Images

W diecie na osteoporozę powinno się znaleźć jak najwięcej produktów dostarczających wapń i fosfor w odpowiednich proporcjach, a także witaminy i inne minerały. Produkty zasobne w wapń to mleko i jego przetwory. Zalecana dla Ciebie dawka wynosi 1000 mg. Są to dwie szklanki mleka lub jogurtu, 50 g sera twarogowego i plasterek (20 g) sera żółtego.

Inne składniki diety zalecane przy osteoporozie to m.in. magnez. Przy jego braku zmniejsza się stężenie witaminy D, co skutkuje obniżonym wchłanianiem wapnia. Magnez znajdziesz w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao.

Kolejnym ważnym składnikiem mineralnym w tworzeniu tkanki kostnej jest cynk. Znajdziesz go w takich produktach jak: pieczywo pełnoziarniste, podroby, kasza gryczana i nasiona roślin strączkowych.

W diecie powinnaś również uwzględnić odpowiednią ilość witamin. Witaminy: C, A i D są najważniejsze. Ta ostatnia jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Warto więc dużo spacerować na świeżym powietrzu (jest również obecna w morskich rybach). Bardzo ważna jest witamina C, która wpływa na szybkość zrastania kości i tworzenie kolagenu. Powinnaś nie żałować sobie truskawek, czarnej porzeczki,przetworów z dzikiej róży, papryki, warzyw kapustnych (kalafior, brokuł, kalarepka), natki pietruszki.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Iza Czajka

Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.

Inne porady tego eksperta