Dieta w osteoporozie [Porada eksperta]
Czy galarety np. z drobiu i galaretki owocowe (słodkie) są wskazane przy osteoporozie i jeżeli tak, to jak często?
Osteoporoza jest chorobą, która sprawia, pisząc najprościej, że w kościach robią się dziury. Są one spowodowane m.in. ucieczką wapnia z kości, niedoborem niektórych składników mineralnych oraz witamin. Przyczyną mogą być m.in. geny, wiek, niska aktywność fizyczna. Dodatkowo, wraz z wiekiem dochodzi do osłabienia produkcji kolagenu, który jest budulcem powięzi i połączeń stawowych, wpływając tym samym na ruchomość kości.
Produkcję kolagenu można wspomóc, jedząc produkty dostarczające substancje do jego produkcji, czyli aminokwasy. Są one dostępne z galaretek gotowanych z ryb (ości, głowa itp.) oraz drobiu. Są to produkty dosyć ciężkostrawne. Żelatyna do robienia galaret oraz słodkie galaretki są nieprzyswajalne przez organizm. Te ostatnie mają również sporo cukru. Dwa razy w tygodniu można zjeść galaretkę przygotowaną domowym sposobem, najlepiej z dodatkiem warzyw. Warto jeść też dużo zielonych części roślin, sałat, brokułów, orzechów - przygotowując z nich mleko. Umiarkowana i specjalistycznie prowadzona aktywność fizyczna również wzmocni kości i zapobiegnie ich degradacji. Konieczne jest też leczenie pod okiem specjalisty.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta