Dieta w zapaleniu żołądka [Porada eksperta]
Wykryto u mnie zapalenie żołądka. Mam pytanie dotyczące jedzenia ciecierzycy, ponieważ uwielbiam ją, a niestety nie wiem, czy mogę ją spożywać przy tej dolegliwości?
Spis treści
Dieta w zapaleniach żołądka jest sprawą indywidualną - należy unikać produktów, które nasilają dolegliwości. Także musi pan wypróbować, jak się pan czuje po ciecierzycy.
Dieta łatwostrawna - wskazówki dotyczące odżywiania
Powinien pan stosować założenia diety łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, do których należą przede wszystkim: ostre przyprawy (cebula, czosnek, ocet, chili), błonnik i produkty go zawierające (otręby pszenne, owsiane).
Zrezygnować ze spożywania pieczywa razowego, na zakwasie na rzecz pieczywa pszennego białego, mieszanego. Do smarowania pieczywa stosować masło w niewielkich ilościach. Jako dodatek do pieczywa można jeść ser twarogowy (półtłusty i chudy) oraz wędlinę drobiową (szynka z piersi indyka) i jajka gotowane na miękko.
Z diety eliminuje się pasztety, salcesony, kaszanki, mocno uwędzone wędliny, parówki o małej zawartości mięsa (<50%). Przygotowując zupę, nie używa się zasmażek, a na drugie danie nie je się smażonego mięsa i ryb. Objawy dyspeptyczne często są nasilane przez używki (kawa, mocna herbata, alkohol). Konieczne jest zaprzestanie palenia. Należy unikać leków przeciwbólowych z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (ketoprofen, naproksen).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta