Nie jestem lekarzem i nie interpretuję wyników badań, najczytelniejsze będą one dla twojego lekarza, u którego "leczysz", precyzyjniej opisując: kontrolujesz WSO. Rzeczywiście twoja dieta powinna dostarczać 30-40 g błonnika (akurat w twoim przypadku więcej), ale według ekspertów z University School of Medicine w Yale zdrowa dieta powinna zawierać od 30 do 40 g błonnika dziennie i nie są to duże wyrzeczenia: biały chleb zamieniasz na ciemny, zjadasz bogato błonnikowe płatki na śniadanie, w każdym posiłku jesz warzywa, a pomiędzy owoce, które mogą być elementem deseru, ciasta, budyniu, puddingu, koktajlu. Śniadanie, rano płatki owsiane z jogurtem i owocami, II śniadanie kanapki z wędliną + sałatka, obiad klasyczny kotlet, ziemniaki, warzywa, podwieczorek koktajl, a na kolację nawet pizza, która sama zrobisz na cienkim razowym cieście. Pijesz 2,5 litra wody lub bezkalorycznych płynów, aby błonnik spełnił swoją rolę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta