Dieta z warzyw przy nadkrzepliwości krwi [Porada eksperta]
Jakie warzywa i owoce należy spożywać, by móc ograniczyć leki na nadkrzepliwość krwi.
Przy nadkrzepliwości krwi można polecić w diecie świeże wiśnie, jagody, truskawki, morele, brzoskwinie oraz cytrusy, produkty pełnoziarniste, warzywa cebulowe: czosnek, cebulę, pomidory. Ograniczyć sól, tłuste potrawy, słodycze, używki (takie jak kawa czy mocna herbata), zielone części roślin, jak np. wszystkie sałaty czy kiełki, soję i jej przetwory (olej), sery dojrzewające, szczególnie pleśniowe. Zabronione: żurawina, natka pietruszki, brukselka, szpinak, brokuły, sałata , wątróbka, jajka.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta