Domowy jogurt roślinny - jak przygotować? [Porada eksperta]
Z czego lepiej przygotować domowy jogurt/ kefir roślinny: z bakterii jogurtowych-kefirowych czy grzybka tybetańskiego? Co jest zdrowsze, ma większą wartość odżywczą?
Zdecydowanie lepiej przygotować kefir czy jogurt ze specjalnych szczepów jogurtowo-kefirowych, aby uzyskać odpowiednią ilość L. casei i Lactobacillusów dla zdrowia i smaku. Można mieć też wpływ na smak napoju. Grzybek tybetański ma wielu zwolenników, no i daje napój ostrzejszy w smaku z octem i drożdżami. Nie dla każdego są wskazane drożdże w przewodzie pokarmowym. Z kolei sam kefir często powoduje wzdęcia. Nie znalazłam żadnych badań porównujących walory odżywcze obydwu napojów, aby odpowiedzieć, który z nich ma większą wartość odżywczą.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Autorka książki "Dieta w wielkim mieście", miłośniczka biegów i maratonów.
Inne porady tego eksperta